In 80% van alle gevallen van een slechte adem, ligt de oorzaak in het lichaam. Bij de overige 20% komt de oorzaak van buitenaf, bijvoorbeeld door het eten van knoflook of uien. De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem zijn bacteriën die zich achter op de tong bevinden. Deze bacteriën produceren gassen met een zwavelachtige geur die een slechte adem veroorzaken. Maar hoe voorkom je dat deze bacteriën hun gang kunnen gaan?

Reinig de tong

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën achter op de tong. Daarom is het belangrijk om de tong goed te reinigen. Dit kun je doen door je tong te poetsen, maar nog beter kun je een tongschraper gebruiken. Hiermee schraap je het tongbeslag, dat bestaat uit etensresten en bacteriën, van de tong.

Kauwgom

Kauwgom helpt niet alleen tegen een slechte adem omdat het een frisse geur heeft, maar ook omdat het de speekselproductie op gang brengt. Speeksel creëert enzymen die de bacteriën in de mond vernietigen en op die manier de slechte geur tegengaan. Zorg er wel voor dat de kauwgom geen suiker bevat, dit is juist een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Drink veel water

Het drinken van water zorgt, net als het kauwen van kauwgom, voor een actievere speekselproductie. Daarnaast spoelt water de bacteriën en etensresten die zich in je mond bevinden deels weg.

Ontbijt

Ontbijten is belangrijk, helemaal als je last hebt van een slechte adem. Het beste kun je ontbijten met brood, omdat brood fungeert als een soort tongschraper. Daarnaast brengt bruinbrood de speekselproductie op gang.

Drink groene thee

Groene thee is een goed middel tegen een slechte adem. De antioxidanten in groene thee bestrijden de bacteriën die een slechte adem veroorzaken.

Laat je amandelen verwijderen

Vergrote amandelen zijn soms de oorzaak van een slechte adem. In grote amandelen kunnen groeven ontstaan, waarin zich bacteriën kunnen nesten. Als je het verwijderen van je amandelen iets te rigoureus vindt, kun je ook gorgelen met zout water om de bacteriën te doden.

Goed poetsen

Voorkom tandplak door elke dag je gebit goed te poetsen en flosdraad en tandenstokers te gebruiken. Hierdoor geef je de bacteriën die in tandplak zitten geen kans om vieze geurtjes te produceren.

Let op wat je eet

Hoewel de oorzaak van een slechte adem in 80% van de gevallen in het lichaam zit, is er nog altijd die 20% van de gevallen waarin de oorzaak van buitenaf komt. Eet dus niet te veel knoflook en uien. Ook bepaalde vissoorten kunnen een slechte adem veroorzaken.

Meer tips over het voorkomen van een slechte adem? Dan raden wij deze tandarts in Amsterdam aan.