Spleetjes tussen mensen hun tanden komen erg vaak voor. Het kan zijn dat je last ervaart, doordat er bijvoorbeeld etensresten tussen de tanden blijft zitten. Of je vind je tanden er met een spleetje niet mooi uitzien. Gelukkig is het mogelijk om je spleetje te laten ‘behandelen’, om deze te verminderen of zelfs helemaal weg te krijgen. Er zijn verschillende manieren mogelijk waarmee dat kan. In deze blog lees je hier meer over.

Let op: periodieke controles bij je tandarts zijn altijd van groot belang. Heb je nog geen tandarts en woon je in de regio Ridderkerk? Neem dan contact op met tandartsenpraktijk Ridderkerk. 

Spleetje laten opvullen 

De snelste en vaak ook goedkoopste manier om van je spleetje tussen je tanden af te komen is door deze te laten opvullen met bijvoorbeeld composiet. Hierbij wordt er een stukje tandkleuring hars op je tanden aangebracht, die ze aanpassen aan de vorm en de kleur van je tanden. Vervolgens wordt dit stukje uitgehard met een UV-licht. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als wat er gebeurt bij iemand waarbij er een stuk van zijn of haar tand is afgebroken.

Naar de orthodontist 

Voor ernstige spleetjes tussen meerdere tanden is een behandeling bij orthodontist Zoetermeer  de beste oplossing. Soms is het oplossen van 2 spleetjes meer werk dan gedacht. Het oplossen van een ‘probleem’ kan weer een ander ‘probleem’ veroorzaken. Met een slotjesbeugel zorgt de orthodontist ervoor dat zoveel mogelijk gaten en scheefstand worden opgelost. Wil je liever niet rondlopen met een slotjesbeugel? Dan is de invisalign-methode een goede optie. 

Facings

Facings vereisen meer werk en planning dan het laten opvullen van je spleetje, maar het resultaat is altijd erg mooi. Een facing is een dun stukje porselein dat in een laboratorium is gevormd naar de vorm en kleur van je tanden. Net als een masker wordt het over de voorkant van je tand geplaatst en gelijmd, waardoor eventuele onvolkomenheden of gaten in je tanden worden verdoezeld. Eenmaal gelijmd wordt het dunne stukje porselein erg stevig en moeilijk te breken. Hierdoor gaan ze vaak langer mee dan een opgevuld spleetje. Toch zie je bij een facing je ‘eigen tand’ niet meer.