Mensen besluiten vaak om hun verstandskiezen te laten verwijderen, omdat ze pijnlijk tandvlees kunnen veroorzaken. Hoe kan de pijn in de verstandskiezen worden verlicht voordat ze worden verwijderd? Verstandskiezen zijn de laatste tanden die door het tandvlees heen komen. Ze groeien aan de achterkant van de kaak. Normaal gesproken zijn er in totaal vier verstandskiezen, met één in elk van de verste hoeken van het bovenste en onderste tandvlees.

Pijn in de verstandskiezen kan op zichzelf oplossen, maar in sommige gevallen is een behandeling in een ziekenhuis of ingreep nodig bij de tandarts. Dit artikel gaat in op de mogelijkheden om zowel de pijn als de oorzaken van pijnlijke verstandskiezen te verlichten.

Geneesmiddelen voor thuis

Ontstoken verstandskiezen kunnen pijn en gevoeligheid veroorzaken. Uiteindelijk kan het verwijderen van de verstandskiezen helpen deze problemen op te lossen. In de tussentijd zijn er verschillende medische behandelingen en natuurlijke huismiddeltjes beschikbaar.

Verdovende gel

Een verdovende tandheelkundige gel kan helpen het gevoel in het tandvlees te verminderen en de pijn verzachten. Deze gels zijn verkrijgbaar bij de drogist of online te bestellen en bevatten het werkzame bestanddeel benzocaïne. De meeste tandheelkundige gels kunnen de hele dag door rechtstreeks op het aangedane tandvlees worden aangebracht. Het is belangrijk om de instructies in het product op te volgen. Ook is het mogelijk om allergisch te zijn voor benzocaïne.

Ibuprofen

Ibuprofen is een pijnbestrijding medicatie dat helpt ontstekingen te verminderen. Het nemen van de aanbevolen dosis op de verpakking kan helpen bij het verlichten van pijnlijke verstandskiezen. Het kan ook de ontsteking van het tandvlees verminderen die gepaard gaat met de ontwikkeling van de verstandskiezen. Ibuprofen kunnen effectief pijnbestrijding zijn totdat een persoon naar een tandarts kan gaan voor behandeling.

IJs pakking

Het aanbrengen van een ijspakking op de kaak kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, die op hun beurt de pijn kunnen verlichten. Het gebruik van ijs kan ook een verdovend effect hebben. Je kan proberen een ijspakking met een theedoek er omheen tot 15 minuten tegen de kaak te houden. Het pakje ijs kan met 15 minuten pauzes worden aangebracht totdat de pijn is afgenomen.

Zoutwaterspoeling

Meerdere keren per dag de mond spoelen met zout water kan helpen om symptomen zoals pijn te verminderen. Zout water heeft natuurlijke desinfecterende eigenschappen. Een studie uit 2010 toonde aan dat het spoelen van de mond met zout water bacteriën kan helpen verminderen. Soms kan een opeenhoping van bacteriën in het gebroken tandvlees rond de verstandskiezen de oorzaak zijn van pijn. Als zodanig kan het spoelen met zout water helpen om de infectie te behandelen en het ongemak te verminderen. Om het zoute water te laten spoelen, kan je een paar eetlepels zout oplossen in een glas vers gekookt water. Wanneer het water iets is afgekoeld, kan het enkele minuten rond de mond worden gezwenkt en vervolgens worden uitgespuwd. Je kan je mond twee of drie keer per dag met zout water spoelen, of totdat de pijn begint te verminderen.