Eén op de vijf volwassenen heeft weleens last gehad van een vervelende aft. Aften kunnen in uw wang, tong of keel zitten en worden over het algemeen als vrij pijnlijk ervaren. Een aft moet na ongeveer twee weken uit zichzelf verdwijnen maar wat kunt u er zelf eigenlijk tegen doen? In dit blogbericht worden 8 tips besproken over hoe u een aft zelf kunt behandelen.

Blijf van uw aften af

De aften, oftewel blaasjes of zweertjes, in uw mond mag u absoluut niet stuk maken. Wanneer u dit wel doet zal u merken dat dit uw klachten alleen maar verergert.

Let op uw voeding

Wanneer u eenmaal een keer een aft heeft gehad is de kans groot dat deze ooit een keer terugkomt. Bij sommige mensen zorgt bepaalde voeding ervoor dat een aft verschijnt. Probeer voor uzelf uit te vinden of u gevoelig bent voor bepaalde voeding. Wanneer dit het geval is, is het aan te raden om deze te vermijden. Producten die aften kunnen veroorzaken zijn: aardbeien, kiwi’s, ananas, tomaten, groene paprika’s, noten, chocolade en bepaalde kruiden.

Zorg dat u voldoende ijzer, vitamine B12 en foliumzuur binnenkrijgt

IJzer, vitamine B12 en foliumzuur kunt u halen uit supplementen maar ook uit bepaalde voeding. Voeding die bijvoorbeeld uw vitamine B12 stimuleert zijn dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten.

Zorg voor goede tand- en mondhygiëne

Het is belangrijk om uw tanden en mond goed te verzorgen. Poets en flos na elke maaltijd uw tanden en laat uw gebit regelmatig door de tandarts controleren. Wanneer u last heeft van aften is het aan te raden om uw tanden te poetsen met enzymen zoals Zendium.

Spoel regelmatig

Spoel minimaal één keer per dag uw gebit met een ontsmettende mondspoeling. Deze mondspoeling zorgt ervoor dat het aantal bacteriën in uw mond verminderd wordt. Ook het regelmatig spoelen met sterke kamillethee en bessensap helpt bij het behandelen van aften.

Verzorg uw aft

Breng rechtstreeks op uw aft sterke zwarte thee aan. Dit wordt gedaan omdat deze thee pijnstillend werkt. Daarnaast is het aan te raden om één druppel etherische theeboomolie op uw aft aan te brengen.

Denk aan uw lichaam

Probeer stress en vermoeidheid zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en gezond te eten.

Gebruik lidocaïne

Dit middel verzacht de pijn en u kunt er bij uw apotheek of drogist naar vragen.

Heeft u ondanks bovenstaande tips na twee weken nog steeds last van aften? Maak dan een afspraak met een tandarts of mondhygiënist. Mocht u in Heerhugowaard wonen dan raden wij deze Tandarts Heerhugowaard aan.  Wilt u meer informatie over aften of een afspraak maken met onze mondhygiënist? Neem dan contact op met uw tandarts.