Tijdens een zwangerschap zijn er in het hele lichaam veel veranderingen gaande. Alle extra hormonen kunnen een negatieve invloed hebben op het gebit, waardoor er bijvoorbeeld tandvleesproblemen kunnen ontstaan. Wij vertellen u hoe u met een gezond gebit de zwangerschap doorkomt.

 

Het eerste trimester

Vertel de tandarts dat u zwanger bent. Sommige behandelingen zullen vanwege een verhoogd risico uitgesteld worden tot na de geboorte van het kindje.

Veel vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Om dit te verlichten is het slim een tandenborstel met een kleine borstelkop te gebruiken, zodat kokhalzen vermeden wordt. Mocht u toch overgeven, poets dan niet direct daarna de tanden. Het maagzuur zorgt ervoor dat het tandglazuur zacht wordt, en een tandenborstel kan dan beschadigingen aanbrengen. Spoel de mond liever met water of met een fluoride mondspoelmiddel, en wacht minimaal een half uur met poetsen.

 

Het tweede trimester

Ook al is de verleiding nog zo groot: probeer tijdens de zwangerschap niet te veel zoetigheid te eten.

Drie praktische tips voor tijdens de hele zwangerschap:

  • Poets de tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta
  • Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen de tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag

 

Het derde trimester

Onderga tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap geen tandheelkundige behandelingen meer. U doet er verstandig aan om in deze periode een afspraak bij de tandarts te plannen voor na de bevalling, zodat hij dan de conditie van het gebit kan controleren en eventuele problemen kan behandelen.

 

Na de geboorte van het kindje

Laat uw gebit vlot checken. Is een behandeling noodzakelijk? Maak u dan geen zorgen wanneer u borstvoeding geeft: röntgenfoto’s laten maken en het krijgen van een plaatselijke verdoving zijn absoluut veilig tijdens de periode wanneer u uw kind via de borst voedt. Mocht u nog amalgaamvullingen hebben, laat deze dan vervangen. Het kwik, dat in grote percentages in het amalgaam aanwezig is, kan in de borstvoeding terecht komen en dat is zeer slecht voor de baby.

 

Mythes over zwangerschap en het gebit

“U verliest een tand bij elke zwangerschap.”

Hoewel de kans op tandvleesproblemen groter is, beïnvloedt een zwangerschap de gezondheid van de tanden niet. Een tand verliezen zal dus ook niet zomaar gebeuren.

“Het is gevaarlijk de tandarts te bezoeken tijdens de zwangerschap.”

Dit is gelukkig absoluut niet waar. Vertel de tandarts altijd dat u zwanger bent, zodat hij of zij kan inschatten of een behandeling wel of niet veilig is. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zelfs röntgenfoto’s op een onschadelijke manier genomen worden tijdens de zwangerschap.

 

Mocht u na het lezen van dit artikel nog met vragen zitten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Uw tandarts adviseert u graag over mondverzorging voor, tijdens en na de zwangerschap.