tandartsbennink

Angst voor de tandarts: 4 tips

angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts: 4 tips

Geplaatst op

Voor veel mensen is een bezoek aan de tandarts een spannende onderneming. Mensen zijn bang dat er iets misgaat tijdens de controle waardoor ze veel fysieke pijn zullen ervaren. In Nederland hebben meer dan een half miljoen mensen last van deze angst. Elk half jaar een tandartsbezoek is echter noodzakelijk voor het behouden van een gezond gebit. In dit artikel worden 4 tips gegeven om angst voor de tandarts te verminderen.

  1. Wees open over uw angst

Openheid over uw angst tegenover de tandarts kan enorm helpen deze te verminderen. Door uw angst uit te spreken kan de tandarts deze bij u weg nemen. De tandarts kan stap voor stap uitleggen wat er gaat gebeuren en hoe dat precies gaat gebeuren. Samen kunnen jullie wellicht een alternatief verzinnen voor een bepaalde procedure waarbij u zich echt niet prettig voelt. Angst komt vaak voort uit onwetendheid. Een duidelijk beeld van wat de tandarts gaat doen neemt deze onwetendheid weg.

  1. Vermijd negatieve verhalen van anderen

Het internet staat vol met horrorverhalen over negatieve tandartsbezoeken. Deze recensies zijn geschreven vanuit emotie en moeten daarom niet als objectief beschouwd worden. Het beste is om deze verhalen helemaal niet te lezen. Focus op een oplossing voor uw eigen angst; voor ieder mens is de oorzaak en oplossing voor angst anders.

  1. Leer ontspannen

Ontspannen is de sleutel tot het overwinnen van angst. Ademhalingsoefeningen kunnen u hierbij helpen. Overleg ook eens met uw tandarts of het mogelijk is om muziek te draaien tijdens uw tandartsbezoek. Muziek kan dienen als afleiding waardoor de focus minder bij de behandeling ligt.

  1. Kies een tandarts uit die ervaring heeft met angstpatiënten

Een aantal tandartsen zijn gespecialiseerd in patiënten die bang zijn voor een tandartsbezoek. Een voorbeeld van zo’n angst tandarts is Idente. Bij dit type tandarts wordt eerst uitgebreid gesproken over de behandeling en de oorzaak van uw angst. Het traject bestaat uit drie stappen, namelijk het intakegesprek, de angstbehandeling en het vervolgtraject. Ook is het mogelijk om de volledige behandeling onder narcose te doen. Bij deze totale verdoving merkt u niks van de behandeling die u ondergaat.

Lees hier meer tandarts tips.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden