Redelijk wat mensen hebben last van tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Het tandenknarsen gebeurt vrijwel altijd ’s nachts, waardoor het vaak de partners zijn die opmerken dat u last heeft van bruxisme. Wanneer u naast tandenknarsen ook onbewust de kaken hard op elkaar klemt, kan dit ervoor zorgen dat het glazuur van de tanden springt. Mensen die tandenknarsen kunnen kortgezegd het hele gebit ruineren. Daarnaast kan het ook andere klachten zoals slaapgebrek, nek- en schouderklachten veroorzaken. Het is dus van belang om tandenknarsen zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe kunt u dat het beste doen?

Laat een knarsbitje maken

Aangezien veel mensen last hebben van tandenknarsen zijn er in diverse winkels standaard knarsbitjes te koop. U kunt er ook voor kiezen om het bitje op maat te laten maken. Deze bitjes voorkomen het tandenknarsen natuurlijk niet, maar beschermen uw tanden wel. Draag het bitje iedere nacht voor een optimaal resultaat.

Ontspan

Ontspanning is heel belangrijk wanneer u last heeft van bruxisme. Stress en spanning zijn namelijk de grootste boosdoeners van tandenknarsen. Ga bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan in bad. De warmte van het bad zorgt er namelijk voor dat uw spieren zich volledig kunnen ontspannen. De kans dat uw ’s nachts last heeft van tandenknarsen wordt hierdoor minder. Probeer daarnaast ook regelmatig te sporten of te bewegen. Door oefeningen te doen zal uw lichaam zich ontspannen.

Stress verminderen

U kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat u momenten voor uzelf inplant en dus ontspant. Heeft u echt zoveel stress dat die momenten niet helpen om te ontspannen? Denk er dan eens over na om een gesprek aan te gaan met een professional. Zoek een oplossing die ervoor zorgt dat deze intense stress voorkomen wordt. Op deze manier zult u merken dat het tandenknarsen en de andere bijkomstige gevolgen minder worden.

Let ook overdag goed op!

Tandenknarsen komt over het algemeen ’s nachts voor. Toch is het aan te raden om overdag ook op een aantal dingen rondom het gebit te letten. Probeer ervoor te zorgen dat u gedurende de dag uw tanden en kaken niet op elkaar klemt. Wanneer u dit wel doet zal dit een gewoonte voor het gebit worden. De kans dat u ’s nachts tandenknarst zal hierdoor groter worden.

Geef de tanden en kaken zoveel mogelijk rust

Probeer bepaalde voedingswaren zoveel mogelijk te laten staan. Denk hierbij aan hard brood, vlees, popcorn en kauwgom. Eigenlijk is het van belang dat u probeert zo min mogelijk voedsel te nuttigen waar u veel op moet kauwen. Helemaal laten staan is natuurlijk niet nodig, maar nuttig het met mate.

U kunt op veel verschillende manieren proberen tandenknarsen te voorkomen en uw tanden daartegen te beschermen. Heeft u het idee dat bovenstaande manieren niet helpen? Raadpleeg dan altijd de tandarts. Deze tandarts Amsterdam raden wij aan als u in Amsterdam woont.  Zij kunnen bijvoorbeeld een spalk voor u maken. Ook kunnen zij versleten tanden opvullen met wit vulmateriaal. Dit zorgt ervoor dat de schade op de tanden zelf beperkt wordt.