Het lijkt bijna magie. Je krijgt beugels op je tanden en na wat afspraken en een beetje tijd, heb je perfecte tanden. Er is wetenschap achter de manier waarop beugels werken, en iedereen is uniek met zijn eigen unieke behoeften. Daarom heeft elke patiënt die naar een orthodontist gaat een plan van aanpak voor de behandeling van zijn beugel. Maar hoe bewegen beugels de tanden precies?

 

Hoe de tanden bewegen

Om te begrijpen hoe een beugel werkt, moet je eerst begrijpen hoe de tanden bewegen. Tanden zijn met het bot verbonden door kleine bandjes die een lichte beweging in de tanden mogelijk maken. Deze banden fungeren als kleine schokdempers en zorgen ervoor dat je per ongeluk te hard bijt door een signaal naar je hersenen te sturen. Aangezien je beugel druk uitoefent op een tand, zal het lichaam die tand helpen bij het herpositioneren in het bot. Dit proces zorgt ervoor dat je tanden zich in de gewenste positie kunnen verplaatsen.

 

Hoe beugels werken

Om voldoende druk op de tanden te kunnen uitoefenen om ze te laten bewegen, worden er beugels op de tanden geplaatst en met draden bevestigd. In het begin zijn de draden erg licht, maar naarmate de tijd verstrijkt worden ze steeds zwaarder, waardoor de tanden van de druk worden weggehaald en op de gewenste plaatsen komen te zitten. De sleutel om de tanden effectief te bewegen is continue, geleidelijke druk. Niet alleen zal dit de tanden helpen om naar de juiste plaats in de mond te bewegen, de voortdurende druk zal hen in staat stellen om dit sneller te doen. Dit is waar het luisteren naar je orthodontist van cruciaal belang is. Sla geen afspraken over en luister naar de instructies. Als je dit niet doet, kan dit je vooruitgang tegenhouden.

 

Wat kun je verwachten met beugels

Je kunt een licht ongemak ervaren wanneer je je beugel voor het eerst aanbrengt en ook wanneer je je beugel aangepast krijgt. Dit is te verwachten, want de druk die je beugel op je tanden uitoefent, leidt je tanden letterlijk naar nieuwe posities in je mond. Het ongemak kan worden verlicht door pijnstillers, rust en zachte voeding. Er zijn ook nieuwe regels om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je behandeling haalt. Deze omvatten een paar voedselrestricties, om je beugel niet te beschadigen. Voedingsmiddelen om te voorkomen dat onder meer:

 

  • Hard snoep
  • Popcorn en noten
  • Hard vlees
  • Ijs
  • Kauwgum

 

Naast het kijken naar wat je eet, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan je mondhygiënegewoonten. Regelmatig poetsen en flossen en na de maaltijd poetsen is aan te raden, zodat tandplak zich niet ophopen op je tanden.