Als je een kies of tand hebt laten trekken, dan wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor wat betreft het in laten brengen van een implantaat. Niemand wil immers graag met een lege ruimte tussen de tanden en kiezen rondlopen. Als je je nieuwe implantaat hebt gekregen, is het ook zaak dat je deze, net als je andere tanden en kiezen, goed schoon houdt en regelmatig reinigt. In deze blog vind je meer informatie over het schoon houden van je nieuwe implantaat.

Voordat de implantaat erin zit

Voordat de implantaat erin zit, wordt je tand of kies getrokken. De wond in de mond zal enige tijd nodig hebben om te herstellen. Dit betekent dat je gedurende enkele dagen of weken extra goed moet opletten dat er geen etensresten achterblijven. Wees wel voorzichtig met poetsen. Je wil natuurlijk niet dat de wond opnieuw opengaat.

Tandpasta voor je implantaat?

Net als een gewone tand of kies, moet je de implantaat ook gewoon poetsen. Dit kan met een eenvoudige tandpasta die je ook in de supermarkt of drogist kunt kopen. Wij adviseren je echter wel om een milde en zachte tandpasta te gebruiken om je implantaat schoon te houden. Kies in dat geval dus voor de bekende merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne.

Er bestaan overigens ook tandpasta’s die speciaal zijn ontwikkeld voor een implantaat. Deze speciale tandpasta’s hebben maar weinig fluoride en zijn daarom erg geschikt voor een implantaat. Je kunt bijvoorbeeld tandpasta kopen van de merken ImpaClean of Bluem.

Hoe poets ik mijn implantaat?

Je kunt je implantaat poetsen net als elke andere tand of kies. Houd er wel goed rekening mee dat het erg belangrijk is dat je het tandvlees rondom de implantaat ook goed schoon houdt. Dit kun je doen door door middel van een rager, een tandenstoker of een flosdraad tussen de implantaat en de tand of kies ernaast te wringen. Op die manier komt het vuil er tussen uit.