Wanneer je als tandarts aan de patiënt vraagt wat implantaten zijn of wanneer deze nodig zijn, dan weten zij hier vaak vrij weinig over te vertellen. Als tandarts laten we je natuurlijk graag zien wat we doen, in dit artikel hebben we dan ook alle basisinformatie over de implantaten uitgelicht.

Dit zijn implantaten

Implantaten zijn kunstmatige tandwortels, gemaakt van titanium. Deze kunstwortels zijn aan de binnenkant hol is en aan buitenzijde voorzien is van schroefdraad. Voor de stevigheid worden implantaten dan ook in het kaakbot vastgeschroefd. Zodra het implantaat geplaatst is en het bot eromheen vastgegroeid is, kan een klikgebit of kroon worden bevestigd.

De techniek van het vervangen van tanden werd in de tijd van de Maya’s (600 AD) ook al gebruikt, al was dit toen veel meer primitief. In die tijd werden stukken schep op de plek van een tand of kies gestopt.

Het gebit weer compleet maken

Implantaten worden vaak gebruikt als vervanging van de wortels van verloren of verwijderde tanden en kiezen. Op de implantaten wordt dan een kroon of brug geplaatst door de tandarts. Soms wordt ook de keuze gemaakt om alle nog bestaande tanden en kiezen te trekken om ruimte te maken voor een gebitsprothese. Een implantaat kan vervolgens gebruikt worden als stabiele basis voor een kroon, brug of klikgebit.

De opbouwen helpen de kauwfunctionaliteiten te herstellen. Dit kan vaak ook met een brug, maar een implantaat met een kroon een stevigere basis. Vooral op plekken waar veel druk uitgeoefend wordt, heeft een implantaat de voorkeur.

Zo wordt een implantaat geplaatst

Vaak wordt een implantaat als vervanging van een getrokken kies geplaatst. Deze wordt dan soms direct geplaatst. Het kan echter nodig zijn om 6 weken tot 6 maanden te wachten met deze operatie, afhankelijk van de gezondheid van het omliggende weefsel.

Tijdens de operatie wordt er eerst ruimte gemaakt voor het implantaat, hiervoor wordt middels een klein sneetje een stukje van het kaakbot blootgelegd. Vervolgens boort de implantoloog een klein gaatje in het kaakbot, waar het implantaat ingedraaid wordt.

Tot slot wordt het tandvlees gehecht. Enkele maanden na het plaatsen van het implantaat kan een eventuele opbouw, zoals een kroon, brug of klikgebit geplaatst worden.