Aan het einde van het jaar is het tijd om weer naar uw zorgverzekering te kijken. Kan het goedkoper? Bent u over- of onderverzekerd? Met de volgende tips weet u zeker dat u in het komende jaar niet teveel betaalt voor uw tandartsbezoekjes.

De tandartsverzekering valt onder de categorie aanvullende verzekeringen. Dit is een verzekering die, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht is. U kunt dus zelf beslissen of een aanvullende tandartsverzekering past bij uw behoeftes en situatie.

Of het rendabel is om een tandartsverzekering af te sluiten verschilt per persoon. Bent u iemand die nooit last heeft van gaatjes of andere gebitsproblemen? Dan hoeft u minder vaak naar de tandarts en zijn de kosten minder hoog.

Hoe vaak per jaar op controle?

Veel tandartsen raden aan om op z’n minst één keer in het half jaar op controle te komen. Tot iemands 18e verjaardag worden deze periodieke controles verzekerd vanuit de basisverzekering. Ieder jaar worden de tarieven voor tandartsbehandelingen vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Zo weet u aan het begin van het nieuwe jaar altijd netjes wat u kwijt kan zijn aan een periodieke controle.

Tijdens de periodieke controles wordt uw gebit nagekeken en daardoor worden ernstige problemen voorkomen. Deze periodieke controles zijn niet verplicht. Dus als u minder, regelmatig, naar de tandarts toe gaat heeft dit verder geen gevolgen. Het kan dan zomaar zijn dat u goedkoper uit bent zonder tandartsverzekering.

Het vergoedingspercentage

Een aanvullende tandartsverzekering vergoedt niet altijd het complete bedrag. Soms wordt er namelijk maar 75% of 80% uitgekeerd door de verzekeraar. Daarnaast kan de verzekeraar beslissen dat er maar een maximaal bedrag wordt vergoed. Bijvoorbeeld € 250,- of € 500, – euro per jaar. Dit kan ervoor zorgen dat u niet alles vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering.

Medische vs. Directe acceptatie

Sommige verzekeraars stellen bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de tandartsverzekering. Als uw gebitsproblemen te groot zijn of u een bepaalde leeftijd hebt kan het zijn dat er een medische selectie plaatsvindt.

Het overgrote deel van de aanvullende tandartsverzekeringen accepteren u direct. Is er sprake van medische acceptatie? Dan wordt meestal gevraagd of u een vragenlijst wilt invullen of er wordt een verklaring bij uw tandarts opgevraagd.

Wanneer een aanvullende tandartsverzekering?

Een goedkope tandartsverzekering begint vanaf € 8,20 per maand, waarbij 75% wordt uitgekeerd. Dat betekent dat u meer dan € 98,40 per jaar aan tandartskosten moet maken om voordat de verzekering rendabel is.

Om u een beeld te geven van wat een behandeling kan kosten. De periodieke controle kost in 2019 in totaal € 21,78 per controle. Een gaatje vullen kost bijvoorbeeld € 45,85 voor een éénvlaksvulling. Gebitsreiniging kost per 5 minuten € 12,85. Maak altijd een berekening van het jaarlijkse bedrag dat u aan premie kwijt bent en hoeveel u verwacht kwijt te zijn aan uw tandartsbezoekjes.

Stel, u gaat dus 2 keer per jaar naar de tandarts voor een controle en u heeft nooit gaatjes. Dan is het heel verstandig om deze tandartskosten uit eigen zak te betalen. Heeft u wel vaak problemen met uw gebit? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering veel geld schelen.