Als je regelmatig last hebt van gevoelige tanden, of veel gaatjes hebt gehad, kan het zijn dat je last hebt van zogenaamde demineralisatie van je tandglazuur. Gelukkig is dit proces tegen te gaan. Door je glazuur te herstellen kun je problemen met je gebit voorkomen.

Demineralisatie

Wat is demineralisatie eigenlijk? Het glazuur van je tanden en kiezen is opgebouwd uit mineralen. Wanneer je suikers eet, worden de voedingstoffen door bacteriën in je mond omgezet naar zuur. Dit zorgt voor een zuuraanval op je glazuur en kan zorgen voor demineralisatie, ofwel het afnemen van mineralen in je tanden. Dit zorgt voor een verzwakking van je tanden en is een eerste stap richting problemen.

Je tandglazuur is normaal gesproken glad en effen. Demineralisatie zorgt er onder andere voor dat het oppervlakte ruwer wordt. Hierdoor blijft er meer tandplak op de tanden en kiezen achter, wat zorgt voor extra bacteriën in de mondholte.

Fluoride

Demineralisatie is dus een eerste stap in de verzwakking van tanden en kiezen. Gelukkig bestaat er ook het tegenover gestelde effect: remineralisatie. Fluoride speelt hier een sleutelrol in. Fluoride is een natuurlijk mineraal, dat kan zorgen voor herstel van een tand of kies. Het maakt het gebit weer sterk en glad.

Kinderen krijgen om deze reden vaak tot hun 18e levensjaar een fluoride behandeling: het maakt of houdt het gebit sterk. Het is ook de reden waarom bijna alle tandpasta’s fluoride bevatten. In sommige landen is het mineraal zelfs toegevoegd aan het drinkwater.

Voeding

Het mineraal fluoride komt ook in voeding voor, zoals in mineraal water, bepaalde theesoorten en vis. Meer gaan eten van deze etenswaren helpt alleen niet bij het tegengaan van demineralisatie, omdat het lichaam maar in beperkte mate de stof op kan nemen. Je kunt er dan beter voor kiezen om schadelijke etenswaren, bijvoorbeeld zoete frisdranken, te mijden.

Om te weten hoe het met je gebit gaat kun je het beste regelmatig voor controle bij je tandarts langsgaat. Deze kan je helpen om je tanden gezond en schoon te houden, bijvoorbeeld door een preventieve behandeling. In de regio Zoetermeer kun je voor deskundig advies terecht bij tandartspraktijk THC de Leyens, in Nijmegen en omgeving biedt tandarts EviDent Mondzorg verschillende specialistische tandartsbehandelingen aan.