Een van de noodzakelijke levensvaardigheden die elk kind moet leren is het poetsen van zijn of haar tanden. Je kind helpen om twee keer per dag twee minuten lang te poetsen is best lastig, maar een beetje creativiteit kan daarbij helpen, wat ervoor zorgt dat je kind zijn of haar tanden goed poetst. In dit artikel benoemen we enkele manieren waarmee je op een creatieve manier tanden kunt poetsen met je kind. Gelukkig zijn er ook genoeg tandartsen, zoals Tandarts Rivierenbuurt, die veel ervaring hebben met kinderen en je daarbij kunnen helpen.

4 minuten lang plezier

Stel niet alleen een timer in – maak van twee keer per dag twee keer tandenpoetsen een leuk moment! Zet het favoriete liedje van je kind op en beleef een dansfeestje van twee minuten. Ook kun je een video opzetten op uw mobiel, bijvoorbeeld van het favoriete tv-programma van je zoon of dochter. Of probeer eens een verhaaltje voor te lezen.

Begin een routine en blijf erbij

Je kunt in de verleiding komen om je kind na een lange dag of op momenten dat jouw normale ‘schema’ is uitgeschakeld (zoals tijdens vakantie), het tandenpoetsen over te laten slaan. Doe dit niet. Hoe vaker je kind tandenpoetst, hoe sneller het eraan went en hoe sneller hij of zij zelfstandig tanden gaat poetsen. Natuurlijk is het overslaan van tandenpoetsbeurten ook slecht voor het gebit!

Goed gedrag belonen

Wat motiveert jouw kind? Als hij of zij stickers leuk vindt, maak dan een beloningsgrafiek en laat je kind er elke keer dat hij poetst één toevoegen. Als je kind een lezer is, laat hem of haar dan een leuk verhaal voor het slapen gaan uitzoeken. Of misschien zijn een “Ik ben zo trots op je” en een high-five voldoende.

Een verhaal verzinnen

Heb je geen verhaal gevonden om voor te lezen? Verzin dan een eigen verhaal. Je kind is misschien wel de enige superheld die de slechteriken kan wegvegen die gaatjes veroorzaken. Wees lekker creatief!

Ga winkelen

Laat je kind zijn of haar eigen tandenborstel en tandpasta uitkiezen. Het kiezen van een karakterborstel kan het poetsen leuker maken, en fluoride tandpasta’s zijn er in verschillende smaken en kleuren.

Maak van borstelen een familiezaak

Je kinderen leren van jou, dus geef het goede voorbeeld en poets vrolijk mee.