Het is gemakkelijk om tijdens het ontspannen op vakantie uitje routine te glippen, maar het is belangrijk om je mondhygiëne te onderhouden. Door het volgen van deze paar eenvoudige tips kun je jouw glimlach gezond en helder houden, terwijl nog steeds geniet van een ontspannende vakantie.

Pak de benodigde producten in

Afhankelijk van waar je naar toe reist, kan het moeilijk zijn om tandheelkundige benodigdheden te krijgen of ze zijn veel duurder zijn dan je gewend bent. Om dit gedoe en mogelijke schade aan je gebit  te voorkomen, moet je alles wat je gewoonlijk gebruikt inpakken om mee te nemen.

Het pakken van je tandenborstel en tandpasta lijkt een voor de hand liggend advies, maar het zijn dingen die gemakkelijk te vergeten zijn in alle vakantiespanning. Vergeet ook niet om floss en mondwater in te pakken, want deze zijn waarschijnlijk nog moeilijker te vervangen als je eenmaal weg bent. Er zijn over de hele wereld veel verschillende soorten tandpasta en mondwater verkrijgbaar, maar zelfs als je een vervanger kunt vinden, smaakt het misschien niet zoals je gewend bent.

Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van je tandenborstel tijdens je reis. Thuis is het gemakkelijk om deze tussen het poetsen door schoon en droog te houden, maar wanneer de borstel moet worden weggepakt is dat niet zo eenvoudig. Je kunt je borstel in een plastic zak wikkelen, maar zorg ervoor dat je deze droogt maakt als je op je bestemming aankomt. Overweeg de aanschaf van een tandenborstelhoes, deze is overal beschikbaar en houd je borstel schoon en geventileerd.

Hou je routine aan

De opwinding voor nieuwe avonturen kan er gemakkelijk toe leiden dat je delen van je dagelijkse routine vergeet. Mondhygiëne is uiterst belangrijk, dus het is essentieel om je tanden te blijven verzorgen tijdens je vakantie. Borstelen, flossen en mondwater zijn allemaal even belangrijk, of je nu thuis bent of op vakantie. Het is ook een goed idee om de contactgegevens van je tandarts ten alle tijden bij je te houden voor het geval je advies nodig hebt over klachten of een behandeling.

Let op wat je eet

We stoppen allemaal met ons dieet als we op vakantie zijn en eten en drinken vaak veel meer suiker dan normaal. Het is goed om op vakantie te genieten, maar houd er rekening mee dat alle suiker die je consumeert je tanden kan aantasten. Probeer afwisselend suikersappen en cocktails met water of gebruik een rietje om de meeste vloeistof bij je tanden weg te houden.

Probeer van te voren gezonde snacks in te pakken om mee te nemen op een dagje uit. Dit zal niet alleen je tanden helpen, maar zal je ook helpen geld te besparen. Als je toch besluit om jezelf te verwennen met een suikerzoet dessert, drink dan een glas water om de meeste suiker weg te spoelen. Dit minimaliseert de hoeveelheid suiker die op je tanden zit totdat je gaat poetsen.

Laat je controleren voordat je gaat

Weinig mensen gaan graag naar de tandarts, maar het is belangrijk om je regelmatig te laten controleren. Doe dit vooral vlak voordat je op vakantie gaat, want een tandprobleem kan erg vervelend zijn als je op reis bent.

Als je een lichte kiespijn hebt laat deze dan ruim van te voren controleren, zodat er tijd is voor de behandeling en genezing die nodig zijn. Tandheelkundige behandeling ver weg van huis kunnen moeilijk te vinden en duur zijn en een pijnlijke tand zal waarschijnlijk een negatieve invloed hebben op je avonturen.

Wees voorzichtig met mythes over tandheelkunde

Het is verleidelijk om op vakantie tijd te besparen, maar het is belangrijk om de vele mythes over mondhygiëne te negeren en goede tandheelkundige zorg te behouden. Het gebruik van mondwater is niet hetzelfde als poetsen, dus laat je niet verleiden om het poetsen over te slaan om jezelf wat tijd te besparen. Vergeet niet dat één keer per dag poetsen niet genoeg is. Zorg ervoor dat je je gebit ‘s ochtends en ‘s avonds verzorgt.

Mondhygiëne is uiterst belangrijk, of je nu thuis bent of op vakantie. Met een beetje planning en een aantal zorgvuldige keuzes, is er geen reden waarom je jouw dagelijkse poetsroutine niet kunt handhaven.