Verschillen tussen een melk- en een volwassen gebit
Geplaatst op
Kleine kinderen wisselen op een gegeven moment hun melkgebit in voor een volwassen gebit. De kaak is bij de geboorte simpelweg niet breed genoeg voor een volwaardig gebit. Rond het 14e levensjaar zijn de meeste kinderen klaar met wisselen. Maar wat zijn eigenlijk de grootste verschillen tussen een melkgebit en een volwassen gebit?
Het aantal tanden en kiezen
Het melkgebit is een stuk kleiner in vergelijking met een blijvend gebit. Al vroeg in de zwangerschap ontwikkelen de eerste tanden zich. Uiteindelijk heeft een kind 20 tanden en kiezen, na het wisselen wordt het totaal uitgebreid tot 28 (+ 4 verstandskiezen).
Kleur van het gebit
Het gebit van een jong kind is vaak witter dan dat van de ouder, doordat het glazuur minder doorschijnt. Bij een volwassen gebit is er meer te zien van de onderliggende structuur, waardoor de kleur van de tanden en kiezen wat geler lijkt. Vooral de hoektanden kunnen enigszins gelig zijn.
Kans op gaatjes
Het melkgebit is tijdelijk en is voorzien van een dunnere laag glazuur ten opzichte van een volwassen gebit. Dit gebit is daardoor minder sterk, de kans op gaatjes is groter. Daarentegen zijn de grotere kiezen van het blijvend gebit gevoeliger voor gaatjes, omdat er diepere groeven in zitten. De kans dat er etensresten in achterblijven is groter. Bij beide gebitten is een goede reiniging dus erg belangrijk om gaatjes te voorkomen.
Tanden poetsen
Aangezien kleine kinderen nog niet goed kunnen spoelen, bestaat er speciale tandpasta voor kinderen tot 5 jaar. Hier zit minder fluoride in vergelijking met gewone tandpasta. In enkele varianten zit helemaal geen fluor. Ook heeft deze tandpasta vaak een lekker smaakje, zodat de peuters en kleuters niet gaan opzien tegen tanden poetsen.
Wil je advies over het poetsen van tanden bij je kind, bijvoorbeeld over het selecteren van de juiste tandpasta? Maak een afspraak bij Tandartsen Praktijk Amsterdam.