Er is niets leuks aan het krijgen van tanden als volwassene. Wanneer we rond de twintig zijn, komt meestal het moment waarop verstandskiezen beginnen te verschijnen die vaak ongemak in de mond veroorzaken. Sommige mensen hebben geluk en slagen erin om te ontsnappen aan de pijn van het doorkomen, maar voor anderen kan het een zeer vervelend proces zijn.

Voor velen van ons is er gewoonweg geen ruimte voor vier extra tanden in de mond en daarom is het verwijderen van verstandskiezen een vrij gebruikelijke procedure.

Pijn

Wanneer de tanden door de pijngrens heen beginnen te komen kan er van alles ontstaan, van een kleine pijn in het gebied tot pijn langs de kaak en het gezicht. De pijn is te wijten aan onvoldoende ruimte voor de tand om schoon door te breken. In sommige gevallen kan het zijn dat de tand niet recht naar binnen komt en een andere tand kan raken. De pijn bij het doorkomen van de tand is meestal tijdelijk en wordt gemakkelijk behandeld met pijnstillers. Wanneer het echter aanhoudt, ga dan zo snel mogelijk naar je tandarts .

Problematische verstandskiezen

Als er onvoldoende ruimte in de mond is om de tand te laten doorkomen, wat veroorzaakt kan worden door de uitlijning van de tand, kan de tand gedeeltelijk omhoog komen en dan stoppen. Het tandvlees kan dan over de bovenste vangplaatsing bacteriën groeien, wat gemakkelijk tot infectie kan leiden. Pijn kan ook worden veroorzaakt doordat de verkeerd uitgelijnde tand de tweede kiezen raakt.

Als je een gedeeltelijk blootgestelde verstandskies hebt, zijn regelmatige controles ook van vitaal belang. Verrotting kan zich gemakkelijk opbouwen, omdat dit gebied moeilijker schoon te maken is.

Verwijderen van verstandskiezen

Er zijn een aantal redenen waarom je je verstandskiezen kunt laten verwijderen. Dit kan te wijten zijn aan extreme pijn, herhaalde infecties of ernstig verval. De tand kan ook preventief verwijderd worden. Tijdens de ingreep krijg je een verdoving, zodat de pijn minimaal is.