Het schap met tandpasta in de supermarkt of drogist puilt tegenwoordig uit met verschillende soorten en merken tandpasta. Welke tandpasta moet je kiezen om je gebit optimaal gezond en fris te houden? We bespreken een aantal soorten tandpasta.

Fluoride

Er bestaan tandpasta’s met en zonder fluoride. In het algemeen adviseren tandartsen te poetsen met fluoride, maar er kunnen redenen zijn om een andere tandpasta te kiezen. Vooral in tandpasta voor kinderen zit minder of geen fluoride, omdat ze nog niet goed kunnen spugen. Om te voorkomen dat de fluoride wordt doorgeslikt hebben de producenten het bestandsdeel er (deels) uitgehaald.

Fluoride wordt toegevoegd aan tandpasta omdat het je tandglazuur versterkt. Dit maakt de je tanden en kiezen minder gevoelig zijn voor het zuur dat in je mond ontstaat nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Op deze manier heb je ook een kleinere kans op beschadigingen.

Whitening tandpasta

Een deel van de tandpasta’s bestaat tegenwoordig uit zogenaamde whiteners. Deze tandpasta’s bevatten in het algemeen meer schurende middelen, genaamd silicaten. Deze bestandsdelen zorgen voor het verwijderen van tandplak en zorgen ervoor dat verkleuring na bijvoorbeeld het drinken van koffie of rode wijn beter wordt tegengegaan.

Gevoelige tanden

Ook voor mensen met gevoelige tanden zijn er aparte tandpasta’s. Deze varianten bevatten in tegenstelling tot de whitening tandpasta minder schuurmiddel. De tandarts adviseert deze tandpasta als het tandvlees iets is opgetrokken, wat gevoeligheden kan opleveren. De tandpasta voor gevoelige tanden zorgt ervoor dat het tandvlees de tijd krijgt om te herstellen.

De prijs

De prijs van een tube tandpasta varieert sterk. Is duurdere tandpasta daardoor beter? Dat hoeft niet. In Nederland moet tandpasta aan strenge eisen voldoen om verkocht te mogen worden. Je kunt er vanuit gaan dat ook een goedkope tandpasta dus in ieder geval doet wat er op de verpakking staat.

De keuze in tandpasta hangt dus samen met de gezondheid van je gebit, je eet- en drinkgewoontes, en je budget. Wil je een deskundig advies van een tandarts? Kom langs bij Tandartspraktijk TandZuiver in Heemstede en Haarlem of R.R. de By, tandarts in Amsterdam Oost.