In frisdranken en etenswaren worden suiker steeds vaker vervangen door zoetstoffen. Suikers zijn slecht voor het gebit, omdat ze na omzetting je tandglazuur aantasten. Werkt dat ook zo met zoetstof?

 

Cola zero, suikervrije kauwgom of kwark: voedselproducenten verminderen in steeds meer producten het percentage suiker. Nu er meer bekend wordt over de gevolgen van teveel suiker op de gezondheid en het gebit, verlagen ze dit gehalte. Om de smaak te behouden worden suikers vaak vervangen door zoetstoffen. Is dit een goede vervanging?

 

Wat zijn zoetstoffen

Om de invloed op de tanden en kiezen vast te stellen is het belangrijk om te weten wat zoetstoffen precies zijn. Zoetstoffen zijn er in verschillende soorten en maten. Enkele bekende zoetstoffen zijn onder andere aspartaam, stevia en xylitol. De stoffen zijn in 2 soorten in te delen:

  • Intensieve zoetstoffen
  • Extensieve zoetstoffen

De intensieve variant, bijvoorbeeld aspartaam, is zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Extensieve zoetstoffen, bijvoorbeeld xylitol, zijn minder zoet en bevatten wel calorieën.

 

Invloed op je tanden

Suiker wordt in de mond omgezet in zuur, wat vervolgens het tandglazuur aantast. Als je veel suiker eet, ontstaan er langzaamaan gaatjes in je gebit. Zoetstoffen worden heel anders verwerkt in het lichaam; in de mond worden ze niet omgezet in zuren. Ze zijn daardoor een betere keuze voor de mondgezondheid.

Zoetstof komt in de vorm van sorbitol zelfs voor in tandpasta en ook de xylitol in kauwgom kan helpen om je gebit te beschermen. Zoetstoffen zijn dus voor je tanden en kiezen een betere keuze, omdat ze minder schadelijk zijn voor gebit.

 

Onbeperkt snoepen?

Kun je dan ook onbeperkt frisdrank met zoetstof drinken of kauwgom eten zonder dat je gaatjes krijgt? Het gehalte van suiker of zoetstof is niet de enige factor die speelt. Zo zit er in frisdrank vrij veel zuur, wat ook invloed heeft op het tandglazuur. Op pakjes kauwgom staat vaak een waarschuwing dat ‘overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben’. Ook voor zoetstoffen geldt dus ‘alles met mate’.

 

Je eigen tandarts kan je meer vertellen over de invloed van zoetstoffen op je gebit. Tijdens je halfjaarlijkse controle krijg je dan meteen een update over de status van je gebit. Maak een afspraak bij je eigen tandartspraktijk voor meer informatie.