Word je zenuwachtig als je bij de tandarts in de wachtkamer zit? Je bent zeker niet de enige: vier op de tien Nederlanders geeft aan in meer- of mindere mate angstgevoelens voor een tandartsbehandeling te hebben. Een tiende bestempelt zichzelf als ‘extreem angstig’ voor de tandarts en bijna een miljoen mensen is zó bang, dat ze niet eens durven te gaan. We hebben het bij deze getallen over volwassenen; bij kinderen liggen de aantallen lager. Gelukkig zijn tandartspraktijken als THC de Leyens actief bezig met het verminderen van angstklachten.

Waarom zijn zo veel mensen bang voor de tandarts?

Angst voor de tandarts is vaak het gevolg van een nare ervaring bij de tandarts. Er is tijdens de behandeling bijvoorbeeld iets misgegaan, waar je flink van bent geschrokken. Angst voor de tandarts is dan geheel begrijpelijk, maar je doet jezelf er goed aan die angst zo snel mogelijk te overwinnen.

Tips van tandartsen

Elke tandarts doet zijn best om de angst zo veel en snel mogelijk te verminderen. Om het nog makkelijker te laten gaan, zijn er ook manieren waarmee je zelf minder bang wordt voor de tandarts.

Stel vragen

Vaak vertelt je tandarts vooraf alles over de behandeling of controle die gepland staat, zodat je geen vragen meer hebt. Vind je dat je tandarts niet genoeg heeft uitgelegd, of heb je nog vragen? Stel ze dan aan je tandarts. Duidelijke informatie vooraf werkt namelijk rustgevend.

Bewust en rustig ademhalen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar rustig ademhalen helpt in stressvolle situaties. Gelukkig kun je dit thuis oefenen: leg je handen op je buik en adem rustig in en uit. Adem zo veel mogelijk met je neus.

Zorg voor controle

Spreek met je tandarts een signaal af waarmee je aangeeft even een pauze te willen. Alleen het idee dat je zo’n signaal hebt afgesproken geeft je al een gevoel dat je alles meer onder controle hebt.

Praat erover

Veel mensen die bang zijn voor een tandartsbehandeling schamen zich daarvoor en praten er niet over. Dat moet je juist wel doen; erover praten zorgt dat je je gesteund voelt.

Eerste afspraak

Lang niet bij de tandarts geweest? Maak dan een afspraak voor een controle, maar spreek af dat er de eerste keer nog niks wordt gedaan. Zo krijg je de mogelijkheid om rustig weer een beetje te wennen aan de tandarts.