Een kaakchirurg voert behandelingen aan de mond en kaak uit om de gezondheid van de mond en het gebit te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van verstandskiezen, wortelpuntbehandelingen, kaakbreukbehandelingen, het plaatsen van implantaten en het herstellen van uitgeslagen tanden en kiezen na bijvoorbeeld een ongeval. Maar is kaakchirurgie verzekerd? En welke verzekering vergoedt de behandelingen dan? Is een basisverzekering voldoende of moet je aanvullend verzekerd zijn? In dit artikel leggen we het uit.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Kaakchirurgie is doorgaans medisch noodzakelijk om de mondgezondheid te verbeteren. Daarom vergoedt de basisverzekering de behandelingen die door de kaakchirurg uitgevoerd moeten worden. Hieronder vallen alle behandelingen zoals benodigd röntgenonderzoek, het ziekenhuisverblijf en eventuele extracties. Hiervoor heb je wel een verwijzing van de tandarts of een andere medisch specialist nodig. De kaakchirurg kan toestemming voor een vergoeding van een behandeling aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hoewel kaakchirurgie vanuit de basisverzekering wordt vergoed, betaal je wel het eigen risico.

Wat vergoedt de basisverzekering niet?

De basisverzekering vergoedt geen kosten van behandelingen die door de tandarts uitgevoerd worden. Hieronder vallen (eenvoudige) behandelingen met implantaten, parodontale chirurgie en extracties.

Toestemming verzekeraar

Veel zorgverzekeraars hebben contracten met zorgverleners, waaronder met ziekenhuizen en kaakchirurgen. Raadpleeg daarom altijd voorafgaand aan een behandeling de voorwaarden van je verzekeraar, zodat je zeker weet dat de zorgverlener een contract met je verzekeraar heeft. Mocht een kaakchirurg niet gecontracteerd zijn bij je zorgverzekering, dan wordt de behandeling mogelijk niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

Aanvullende verzekering

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om ook de kaakchirurgiebehandelingen bij de tandarts vergoed te krijgen. Dit zijn de eenvoudige behandelingen met implantaten, parodontale chirurgie en extracties. Er zijn ook aanvullende polissen met een lagere premie, waarbij behandelingen gedeeltelijk of voor een maximaal bedrag vergoed worden.

Wanneer naar de kaakchirurg?

Normaliter ga je naar de tandarts voor extracties, het trekken van verstandskiezen en implantaatbehandelingen. Als een behandeling door omstandigheden echter te gecompliceerd wordt, dan kan de tandarts je doorverwijzen naar een kaakchirurg. Een kaakchirurg voert complexe chirurgische tandheelkundige behandelingen uit om de mond, de kaak en het aangezicht te verbeteren. Het verschil in de kosten van deze behandelingen bij de tandarts ten opzichte van de kaakchirurg is dat:

  • de behandelingen goedkoper zijn bij de tandarts, maar er geen vergoeding vanuit de basisverzekering is. Dit is wel het geval bij de kaakchirurg, mits je een doorverwijzing hebt.
  • je geen eigen risico betaalt bij een behandeling bij de tandarts, maar wel bij de kaakchirurg.